Cliëntpar­ticipatie: delen van ervaringen bij GI De Jeugd- & Gezinsbescher­mers

Praktijkvoorbeeld actielijn 5 Zorg voor de Jeugd

Downloaden (807.50 Kb)

Voor kinderen, ouders en hulpverleners kan een ondertoezichtstelling of een uithuisplaatsing een heftige ervaring zijn. Door cliëntparticipatie leert de sector van cliënten die hier ervaring mee hebben. Het leidt onder meer tot reflectie op het handelen van professionals en organisaties, en op de ontwikkeling van beleid.

Maatjesproject en Spiegelgesprek

In het land zetten gecertificeerde instellingen (GI’s), Veilig Thuisorganisaties, de Raad voor de Kinderbescherming – vaak met hulp van LOC-zeggenschap in zorg – intensief in op uiteenlopende vormen van cliëntparticipatie. Zo biedt GI De Jeugd- & Gezinsbeschermers in Noord-Holland een Maatjesproject en het Spiegelgesprek.

Download het artikel voor meer informatie over het Maatjesproject en het Spiegelgesprek, en over wat ze opleveren.

Het artikel is gebaseerd op een interview met een ouder uit het netwerk van LOC, en staat in de Tweede voortgangsrapportage Actieprogramma Zorg voor de Jeugd, mei 2019, pag. 64 en 65.

LOC Jeugd doet samen met jongeren en ouders mee aan het programma Zorg voor de Jeugd, onder meer in actielijn 5: Jeugdigen beter beschermen als hun ontwikkeling gevaar loopt.

Deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.