Vraag & antwoord

Iedereen die een vraag heeft over jeugdzorg kan bij de LOC-Vraagbaak terecht voor informatie en advies. We beantwoorden dagelijks veel vragen over onder andere (mede)zeggenschap en belangenbehartiging in de jeugdzorg.

Aan mensen die zorg krijgen, geeft onze Vraagbaak informatie en advies bij vragen over zorg- en dienstverlening, patiëntenrechten en dergelijke. Zo nodig verwijst de Vraagbaak door naar andere instanties. Veelgestelde vragen vind je hieronder.

Andere vraag?

De LOC-Vraagbaak is van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur te bereiken via 030 284 3200 of vraagbaak@loc.nl. Of vul het formulier in via de roze knop en we antwoorden zo snel mogelijk.

Filter op thema:

Waar vind ik de meest actuele informatie over het coronavirus en jeugdzorg

Voor de meest actuele informatie over het coronavirus en jeugdzorg verwijzen we je naar de pagina Vragen over het coronavirus en jeugdzorg op de website van de Rijksoverheid.

En naar de themapagina Omgaan met de gevolgen van het coronavirus op de website van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi).

Thema’s: Coronavirus

Hoe kan de raad aan nieuwe leden komen?

Het werven van nieuwe leden is voor veel raden een probleem. Er bestaat ook niet één oplossing voor. Het een kwestie van uitproberen wat bij jouw zorginstelling werkt. Er is door andere cliëntenraden wel al veel ervaring opgedaan met het werven van nieuwe leden. We delen hier aan aantal ideeën.

Ideeën:

  • Benader mensen persoonlijk.
  • Vraag medewerkers om met cliënten te bespreken of ze lid willen worden van de cliëntenraad.
  • Houd een voorlichtingsbijeenkomst over het werk van de cliëntenraad.
  • Plaats een oproep op de website, in de nieuwsbrief of op de sociale media van de zorginstelling of de cliëntenraad.
  • Plaats een advertentie in een lokale krant.

Zorg dat je zichtbaar bent

In het algemeen is het belangrijk dat de cliëntenraad zichtbaar is en dat voor cliënten duidelijk is wat het belang van de raad is. Goede PR helpt bij het vinden van nieuwe leden!

Informatie of advies op maat?

Wilt u meer informatie of advies of maat? Neem contact op met onze Vraagbaak via vraagbaak@loc.nl of bel naar 030 284 32 00. Onze adviseurs helpen u graag verder.

Thema’s: Dienstverlening aan cliëntenraden

Is de cliënten­raad verplicht om de achterban te raadplegen en te infor­meren?

De cliëntenraad heeft de opdracht om namens alle cliënten medezeggenschap uit te oefenen. Over het raadplegen van de achterban lijkt de Wmcz zichzelf tegen te spreken. Aan de ene kant de voorwaarde voor de cliëntenraad om representatief te zijn, aan de andere kant het recht van de raad om te werken zonder last en ruggespraak.

Belangrijk is dat de cliëntenraad adviseert namens de cliënten. De raad kan dus zelf beslissen of hij het advies kan geven namens cliënten zonder de achterban te raadplegen. Als de raad voor een bepaald onderwerp niet voldoende zicht heeft op de mening van de cliënten, is het dus zaak de achterban te raadplegen. De cliëntenraad is wel verplicht de achterban te informeren over de werkzaamheden van de raad.

Los van de verplichting is het belangrijk voor een cliëntenraad om contact te hebben met de achterban. Het geeft adviezen van de raad meer draagvlak, en daarmee meer kracht. Een zichtbare cliëntenraad is vaak ook beter geïnformeerd over wat cliënten belangrijk vinden. 

Wilt u meer weten over het contact met de mensen die u vertegenwoordigt? Lees dan onze publicatie InContactStaan en bijbehorende BewaarkaartThema’s: Wet medezeggenschap (Wmcz)

Waar kan de clien­ten­raad op letten bij advies over de nieuwe klachten­regeling

1 januari 2016 ging de nieuwe Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) in. Dat betekent onder andere dat zorginstellingen hun klachtenregeling moeten aanpassen. De cliëntenraad heeft hier verzwaard adviesrecht.

Belangrijke aandachtspunten in de klachtenregeling:

  • Het is niet meer verplicht dat een zorginstelling een klachtencommissie heeft. Er kan ook een andere manier om klachten te behandelen worden vastgelegd in de klachtenregeling. De cliëntenraad kan bekijken of die regeling cliënten recht doet, of cliënten vertrouwen hebben in die regeling.
  • Iedere cliënt moet toegang hebben tot een klachtenfunctionaris of cliëntenvertrouwenspersoon. De cliëntenraad kan bekijken welke functie het beste past bij de cliënten.
  • De klachtenregeling moet voor cliënten begrijpelijk omschreven zijn; de zorginstelling moet cliënten erover informeren. De cliëntenraad kan erop toezien dat dat ook gebeurt.

Bekijk ook de handreiking Wkkgz voor cliëntenraden.Thema’s: Kwaliteit, klachten en geschillen

Deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.