Publicaties

LOC helpt mensen om de medezeggenschap zo goed mogelijk vorm te geven. Onder andere door handreikingen en filmpjes te maken. Die zijn hier te vinden. Zoeken kan op naam of op thema. Je vindt hier ook enkele handreikingen en filmpjes van andere organisaties omdat ze belangrijke informatie bevatten.

Kun je iets niet vinden? We helpen je graag verder via 030 284 32 00, vraagbaak@loc.nl of geef hier direct een bericht door.

Filter op thema:

Ondersteuner cliënten­raad

Geplaatst op 4 december 2019
In de brochure ondersteuner cliëntenraad lees je de LOC-visie op de taak, positie en functie van de ondersteuner cliëntenraad. De brochure geeft handvatten hoe de ondersteuner zijn rol in kan vullen.

lees verder

Welkom in de cliënten­raad | 10 vragen en antwoorden

10 vragen en antwoorden

Geplaatst op 26 november 2019 - Thema's: Hulpmiddelen
In dit handzame boekje worden tien vragen beantwoord die voor nieuwe leden van cliëntenraden van belang kunnen zijn. Lees ook het andere deel van dit boekje: 10 tips voor starters

lees verder

Welkom in de cliënten­raad | 10 tips voor starters

10 tips voor starters

Geplaatst op 26 november 2019 - Thema's: Hulpmiddelen
In dit handzame boekje staan tien tips die voor nieuwe leden van cliëntenraden. Lees ook het andere deel van dit boekje: 10 vragen en antwoorden

lees verder

Echt aan tafel zitten, vragen stellen en meedoen

Utrecht betrekt jongeren bij aanbesteding jeugdhulp

Geplaatst op 23 oktober 2019 - Thema's: Meedoen als jongere, Samenwerken met jongeren en ouders
In gesprek met twee jongeren en een beleidsadviseur Jeugd bij de gemeente Utrecht, over hoe je samen succesvol een aanbesteding specialistische jeugdhulp organiseert.

lees verder

Medezeg­genschap in de jeugdhulp nu nog verankerd in Jeugdwet

Huidige wetgeving op het gebied van de medezeggenschap in de jeugdhulp

De medezeggenschap in de jeugdhulp is nu nog verankerd in de Jeugdwet. In de brochure 'Basisinformatie medezeggenschap in de jeugdhulp', vind je informatie over medezeggenschap zoals die nu in de Jeugdwet staat.

lees verder

Medezeg­genschap: Wmcz 2018

De komst van een nieuwe Wet medezeggenschap voor jeugdigen en ouders

De medezeggenschap in de jeugdhulp is nu nog verankerd in de Jeugdwet. Dit verandert als in 2020 de Wmcz 2018 in werking treedt. In de brochure 'Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018' vind je informatie over deze nieuwe wet.

lees verder

Voorzitter cliënten­raad

Basisdocument: Hoe (bege)leid je de cliëntenraad en de vergadering

Geplaatst op 12 september 2019 - Thema's: Voorzitters cliëntenraden
Dit basisdocument voor (vice)voorzitters van cliëntenraden bevat elementen en handvatten om de cliëntenraad als groep (en de individuen) zo optimaal mogelijk te kunnen faciliteren in hun ontwikkeling en positionering.

lees verder

Waar­devol­le medezeg­genschap

Bijeenkomsten 'Wmcz 2018 in de jeugdhulp'

Geplaatst op 31 juli 2019 - Thema's: Wmcz 2018
Nu de nieuwe Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz 2018) een feit is, zal deze ook gaan gelden voor cliëntenraden in de jeugdhulp en jeugdbescherming. Jeugdhulporganisatie Elker - Het Poortje organiseerde daarom een bijeenkomst over: de Wmcz 2018, contact met de achterban en goede voorbeelden van cliëntenraden in andere delen van het land.

lees verder

Cliëntpar­ticipatie: delen van ervaringen bij GI De Jeugd- & Gezinsbescher­mers

Praktijkvoorbeeld actielijn 5 Zorg voor de Jeugd

Voor kinderen, ouders en hulpverleners kan een ondertoezichtstelling of een uithuisplaatsing een heftige ervaring zijn. Door cliëntparticipatie leert de sector van cliënten die hier ervaring mee hebben. Het leidt onder meer tot reflectie op het handelen van professionals en organisaties, en op de ontwikkeling van beleid.

lees verder

Adviseren over begroting en jaar­rekening

Handreiking voor cliëntenraden

Deze handreiking beschrijft wat er komt kijken bij adviseren over begroting en jaarrekening en hoe onze Expertpool Zorg & Geld daarbij kan ondersteunen. Zie ook de bijbehorende bewaarkaart Hulp bij…

lees verder

Deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.