Actueel

Net­werkbijeen­komst cliënten­raden Jeugdhulp

11 mei 2021

Geplaatst op 29 maart 2021
Beste (leden van) cliëntenraden, Op dinsdag 23 februari vond de laatste online netwerkbijeenkomst plaats met cliëntenraden uit de jeugdhulp en jeugdbescherming. Daar wisselden jullie van gedachten over de (inhoudelijke) uitdagingen…

lees verder

LOC-tijdschrift: ‘Met verhalen van mensen zelf de agenda bepalen’

Juist in deze tijd is het belangrijk na te denken hoe we onze toekomstige samenleving willen inrichten. Hoe vinden we daarbij oplossingen voor de vraagstukken? Het is hard nodig dat we vanuit LOC met alle betrokken cliëntenraden en vernieuwingsbewegingen daartoe het initiatief nemen. In verschillende artikelen delen mensen uit het LOC-netwerk hun ervaringen.

lees verder

Lut – De MENS in de raad

Geplaatst op 18 maart 2021
Sinds vorig jaar valt de jeugdzorg binnen de reikwijdte van de Wmcz 2018. Een goed moment om jeugdzorgorganisaties bewust te maken van de meerwaarde die medezeggenschap heeft. En van wat medezeggenschap bij elke organisatie betekent voor de belangenbehartiging, de vertegenwoordiging én emancipatie van kinderen en ouders met ervaringen in de jeugdzorg. In de komende weken laten we ouders aan het woord die ervaring hebben in of met de jeugdzorg. Daniëlle, Edwin en Ellen vertelden eerder al hun verhaal, en vandaag is het de beurt aan Lut.

lees verder

Methode Advies­van­gers voor cliënten­par­ticipatie

Adviesvangers zijn mensen met ervaring in de zorg. Zij zijn getraind om in een brainstormsessie ideeën op te halen bij de doelgroep waar zijzelf toe behoren. Gemeenten en aanbieders van jeugdzorg kunnen met de Adviesvangers-methode kinderen, jongeren en ouders op een creatieve en laagdrempelige manier betrekken bij beleid, vragen of problemen.

lees verder

Ellen – Ook jij draagt bij!

Geplaatst op 12 maart 2021
Sinds vorig jaar valt de jeugdzorg binnen de reikwijdte van de Wmcz 2018. Een goed moment om jeugdzorgorganisaties bewust te maken van de meerwaarde die medezeggenschap heeft. En van wat medezeggenschap bij elke organisatie betekent voor de belangenbehartiging, de vertegenwoordiging én emancipatie van kinderen en ouders met ervaringen in de jeugdzorg. In de komende weken laten we ouders aan het woord die ervaring hebben in of met de jeugdzorg. Daniëlle en Edwin vertelden eerder al hun verhaal, en vandaag is het de beurt aan Ellen.

lees verder

Voorzitter in beeld: Zoila de la Cruz (Blijf Groep)

Geplaatst op 10 maart 2021
Voorzitter zijn van de cliëntenraad: pittige klus, mooie uitdaging, iets er tussenin of misschien wel allebei tegelijk? We vroegen het Zoila de la Cruz, voorzitter van de cliëntenraad van Blijf Groep.

lees verder

Edwin – Medezeg­genschap begint bij de cliënt

Geplaatst op 5 maart 2021
In de komende weken laten we ouders aan het woord die ervaring hebben in of met de jeugdzorg. Daniëlle beet vorige week het spits af en vandaag is het de beurt aan Edwin. Hij vertelt waarom contact met de achterban zo belangrijk is.

lees verder

Pub­licatie: Cliënten­raden over actuele thema’s in de jeugdbescher­ming en jeugdrec­las­sering in 2020

Het organiseren van deze medezeggenschap binnen de jeugdbescherming is een uitdaging en dynamisch. Dit maakte LOC nieuwsgierig naar hoe medezeggenschap en inspraak binnen de sector is geregeld. En hoe medezeggenschap bijdraagt aan het verbeteren van de kwaliteit binnen de jeugdbescherming. De afgelopen maanden hebben we een verkennend onderzoek uitgevoerd dat eerder al leidde tot het rapport ‘Medezeggenschap in de jeugdbescherming en jeugdreclassering’. Nu publiceren we het vervolg daarop.

lees verder

Online intervisie ondersteuners cliënten­raden (Jeugd)

2 maart 2021

Geplaatst op 10 februari 2021
In deze tweede sessie gaan we wederom samen in gesprek over de vragen en dilemma’s die je nu tegenkomt in het werk als ondersteuner van één of meerdere cliëntenraden. De eerste sessie bleek een groot succes! Een plek om je verhaal en ervaringen als ondersteuner neer te leggen.

lees verder

Online Ver­diepingscur­sus Medezeg­genschap

13 april 2021

Geplaatst op 9 februari 2021
Sinds 1 juli 2020 is de Wmcz 2018 van kracht. Instellingen en cliëntenraden hebben hun afspraken over medezeggenschap opnieuw moeten vastleggen in de medezeggenschapsregeling.  In de medezeggenschapsregeling staan de afspraken…

lees verder

Deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.