Online congres “Een jaar na Commissie De Winter – Voorkomen van geweld in de jeugdzorg”

Geplaatst op 4 november 2020

Jongeren en ouders moeten altijd inspraak hebben als het gaat om de zorg, hulp en ondersteuning die ze krijgen. Zij moeten in staat worden gesteld om zelf mee te praten en mee te beslissen in de jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering. 

Vorig jaar juni presenteerde de Commissie De Winter haar aanbevelingen om geweld in de jeugdzorg te  voorkomen. In het afgelopen jaar hebben de Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd (BGZJ), Nidos en de Rijksoverheid  gewerkt aan een pakket van maatregelen om het leed van de slachtoffers te erkennen en te leren voor de toekomst. Vorig jaar is afgesproken hier een vervolg aan te geven. In verband met corona gebeurt dit met een online congres op 9, 10, 12 en 13 november. 

Laat je stem horen!

Tijdens het congres wordt, verspreid over 4 ochtenden van 09.30 – 11.30 uur, aandacht besteedt aan thema’s rondom dit onderwerp. Bekijk hier het volledige programma. Vooral op maandag 9 november draait het programma om de inspraak van kinderen, jongeren en ouders. Er is dan mogelijkheid om je ervaringen te delen.

9 november: In dialoog over werken aan veiligheid 

Een van de aanbevelingen van Commissie De Winter is: in de jeugdzorg geweld bespreken met cliënten, in het  bijzonder kinderen. Na een korte algemene introductie door een professional en een ervaringsdeskundige zullen de deelnemers onder leiding van ervaren dialoogbegeleiders uiteengaan in verschillende groepjes om in gesprek te gaan. Marije van der Linde van Stichting Presentie geeft een korte toelichting op het gesprek dat je zal voeren.

Deze ochtend zal in het teken staan van vragen als ‘wat is veiligheid voor cliënten,  professionals en bestuurders?’ En ‘wat is geweld voor hen?’ ‘Wat doe je in situaties van (on)veiligheid als cliënt  en als professional?’ ‘Wat is dan de rol van de bestuurder?’. Ga je met andere cliënten, professionals en  bestuurders in gesprek?  

Aanmelden 

Het congres is bedoeld voor bestuurders, managers, professionals en cliënten van jeugdhulporganisaties en Gecertificeerde Instellingen. Je kan je  aanmelden via deze link. Je kan ervoor kiezen alle ochtenden te volgen of slechts een deel van het programma, maar let wel op dat er beperkt plek is! Na je registratie ontvang je een bevestiging met de linkjes voor de verschillende dagen van het congres. Dan kan je ook per mail je keuze voor de subsessies doorgeven. Veel plezier!

Meer weten?

  • Wij ondersteunen cliëntenraden in de jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering zodat zij zo goed mogelijk de belangen van hun achterban kunnen behartigen. Hoe wij dat doen? Bekijk hier onze dienstverlening.
  • Op www.locjeugd.nl vind je publicaties, modellen en documenten;
  • Wanneer je een vraag hebt, kun je contact opnemen met de Vraagbaak van LOC via vraagbaak@loc.nl of 030 2843200. 
Download artikel als PDF

Praat mee! (2)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Sabrina Barber 2 maanden geleden

Geachte,
 
Graag wil ik aansluiten bij dit congres. Ik ben ervaringsdeskundige in samenwerking met jeugdzorg. De samenwerking loopt zo als bij vele anderen erg stoef waardoor de belangen van de kinderen vergeten worden. Feit is dat zorg/hulpvragen niet beantwoord worden, waardoor bestaande problemen veranderen in dilemma’s. Oplossing is niet in zicht.
Feit is dat de minderjarige kinderen en ik als ouder tot heden geen gehoor hebben gekregen. Feit is ook dat het overkoepelingsorgaan gefinancierde zorg ontvangt, dit tot heden niet besteed is aan zorg voor de belangen van de minderjarige kinderen

Reageer op dit bericht
Stijn Zieleman 2 maanden geleden

Beste Sabrina,
Mooi en waardevol dat je je stem wil laten horen! LOC Jeugd is niet (mede) betrokken bij de organisatie van het congres, wij attenderen belangstellenden slechts op het feit dat op 9 november expliciet aandacht wordt besteed aan de inspraak van jeugdigen, hun ouders en ervaringsdeskundigen. Je kan je aanmelden via: www.jeugdzorgnederland-extranet.nl/…frontwrite.
Hartelijke groet,
Stijn

Reageer op dit bericht

Deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.