LOC-tijdschrift: ‘Met verhalen van mensen zelf de agenda bepalen’

Geplaatst op 25 maart 2021

LOC-coördinator Marthijn Laterveer opent dit nieuwste LOC-tijdschrift. Hij schrijft onder meer:

“Al meer dan een jaar beheerst corona ons leven. Juist in de zorg vraagt de coronasituatie veel tijd en aandacht van iedereen. Op dit platform is het actuele nieuws hierover te volgen. En in dit voorjaarsnummer van het LOC-tijdschrift aandacht voor de cliëntenraad van Omring die de ervaringen van de mensen die zorg ontvangen tijdens deze coronatijd onderzocht heeft. Om daarmee het bestuur te adviseren.

Juist in deze tijd is het belangrijk na te denken hoe we onze toekomstige maatschappij willen inrichten. En hoe we daarbij oplossingen kunnen vinden voor de vraagstukken in onze samenleving. Het is hard nodig dat we vanuit LOC met alle betrokken cliëntenraden en vernieuwingsbewegingen daartoe het initiatief nemen.
De overheid heeft een concept-contourennota over de toekomst van de zorg uitgebracht. Deze nota is onder andere bedoeld voor het beleid van een nieuw kabinet. Er zijn vooral systeemoplossingen in te vinden. Daarom is het nu nog harder dan ooit noodzakelijk dat LOC de menselijke kant van de zorg over het voetlicht brengt.

“Een eigen geluid”

De visie ‘Waardevolle zorg’ biedt daarvoor een prachtig uitgangspunt. Op basis daarvan ontplooit LOC in 2021 een groot aantal nieuwe activiteiten. Vanaf dit jaar hebben we naast de vernieuwingsbewegingen in de verpleeghuiszorg en het zorgonderwijs twee nieuwe vernieuwingsbewegingen. Namelijk: Radicale vernieuwing jeugdzorg en Radicale vernieuwing langdurige ggz. Daarmee kunnen we zelf het initiatief nemen in plaats van te reageren op wat de overheid of een nieuw kabinet aan beleid bedenkt.”

“We hebben in 2021 meer uren gereserveerd om cliëntenraden te adviseren. En daarmee zijn er ook meer en deels nieuwe adviseurs actief binnen het LOC-netwerk. Regionaal organiseren we kleinschalige ontmoetingen tussen cliëntenraden. We helpen actief om de medezeggenschap te verbeteren in onder andere de jeugdzorg, geestelijke gezondheidszorg, ouderenzorg en gehandicaptenzorg.”

Dit nummer

In dit nummer van Zorg & Zeggenschap gaan we in op bovengenoemde onderwerpen en nog veel meer. Zoals altijd komen natuurlijk cliëntenraadsleden en anderen uit het LOC-netwerk aan het woord. En vind je achtergrondartikelen over medezeggenschap en Waardevolle zorg in de praktijk, vragen en antwoorden en meer.

Uitgelichte artikelen

Vele (online) LOC-trainingen

Een greep uit beginners-, verdiepende- en thematische cursussen. Artikel

LOC verbindende schakel Waardevolle zorg

Samen met cliëntenraden en de verschillende vernieuwingsbewegingen lukt het steeds meer die droom werkelijkheid te laten worden. Artikel

“Passende medezeggenschap jeugdzorg”

“In gesprekken met LOC kwamen we er in
2020 achter dat zij aanbieders gingen begeleiden
om alternatieve vormen van medezeggenschap te
ontwikkelen. Een kans die we hebben aangegrepen.” Artikel

Verder lezen

Download gratis het hele tijdschrift.

Ook verkrijgbaar in gesproken vorm.

Bekijk eerdere edities en abonnementsinformatie.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.